Kalle Kamel Bowling klub

Kalle kamel mandelgave tradition.

Oversigten nedenfor indeholder vinderne af Kalle billedet, som er gaven ved julefrokoster i Kalle regi.
Billedet er det originale billede som bruges til at trykke logo på vores trøjer.
Reglerne for at deltage i konkurencen er, at man spiser Risalamande som sidste års vinder medbringer på dagen.
Finder man den skjulte mandel, så vupti er man den lykkelige ejer af billedet for et år.
Billedet skal altid hænge synligt, for en hver der kommer i hjemmet.
Alle der er deltagere ved julefrokosten kan deltage.
Man behøver ikke at være medlem af Kalle klubben.
Husets børn og andre beboere deltager altså på lige vilkår med resten af deltagerne.


Risalamandens historie.

Risalamande (pseudofransk: Riz à l'amande = "ris med mandel" - retten kendes ikke i Frankrig) er en risdessert.
I de fleste danske hjem er dette - sammen med risengrød - den traditionelle dessert juleaften.
Risalamande er en dansk tradition, der kendes fra omkring 1900-tallet, hvor man i borgerlige kredse begyndte at servere risalamande med kirsebærsauce til jul i stedet for risengrød.
Tidligere havde selv risengrød, pga. de importerede ris og kanel, været en eksklusiv spise forbeholdt den bedre del af befolkningen.
Men de første 40-50 år af forrige århundrede var det stadigvæk risengrøden der var den mest almindelige danske julespise.
Vi skal hen til rationeringstiden i og omkring 2. verdenskrig, førend risalamanden bliver virkelig udbredt som den danske juledessert nummer 1.
På grund af manglen på ingredienserne til risengrøden, som ris og kanel, kunne husmødrene læse i diverse dameblade o.lign. at de ved at tilsætte flødeskum (eller erstatningsprodukt herfor) kunne strække risengrøden længere.
Manglen på mandler fik nogen til at erstatte den hele mandel med en knap, for selvfølgelig kunne man ikke servere risalamande uden mandelgave.
Traditionen med at give en mandelgave menes at stamme fra en fransk skik, der findes allerede fra 1500 tallet, hvor man i de fornemme kredse til helligtrekonger puttede en bønne i en Helligtrekongerkage.
Den der fik bønnen blev ”konge” med forskellige tilhørende privilegier.
Hvornår mandelgaven præcis har vundet indpas i Danmark, vides ikke med sikkerhed.
Det menes at være omkring 1800-tallet, hvor bønnen dog var blevet erstattet med en mandel og Helligtrekongerkagen med risengrøden.


Klaus Meyers opskrift på Risalamande.

Det gode ved denne opskrift er, at du ikke skal stå og røre rundt i risengrøden og være bange for at den brænder på, og så smager den rasende godt.
Risengrød til 6 personer:
(10 personer, dobbelt op var alt for meget. MH)

  • 130 g grødris
  • 1 l sødmælk
  • 1 vanillestang (gå langt uden om vanillesukker)
  • 75 g sukker - (Kan godt sættes til 60g. MH)
  • 1 knsp salt
  • 75-100 g smuttede mandler
  • 4 dl piskefløde
  • 1 stor tykbundet gryde med låg der kan gå i ovnen.

  • Varm ovnen op til 200C.
  • Skyl risene og kog dem forsigtigt op med mælken i en tykbundet gryde. Rør rundt hele tiden.
  • Flæk vanillestangen og skrab kornene ud; og kom vanillekorn og stangen ned i risene sammen med sukker og salt.
  • Sæt låg på gryden og sæt den ind i ovnen i ½ time.
  • Bliv ikke nervøs over, at den er så flydende, som den er.
  • Lad risengrøden køle helt af.
  • Fisk vanillestængerne op.
  • Hak mandlerne groft.
  • Pisk fløden indtil den har til konsistens som en tyk ymer, og vend den forsigtigt rundt i risengrøden sammen med mandlerne.
  • Til slut tilsættes den hele mandel, der skal bringe endnu en lykkelig vinder af Kalle billedet frem i lyset.


Vindere af mandelgaven gennem årene.

Årstal Vinder
1996 Winnie
1997 Rebecca
1998 Morten
1999 Ib
2000 Henrik
2001 Lene
2002 Winnie
2003 Pia
2004 Mette
2005 Rune
2006 Morten
2007 Jørgen
2008 Jørgen
2009 Bente
2010 Morten
2011 Rikke
2012  
2013 Winnie
2014